roze himalayazout gezond eerlijkereten

Waarom is Himalaya zout gezonder dan normaal tafelzout?

Zout is niet ongezond, tenminste als je Keltisch Zeezout of Himalaya zout gebruikt. Dat zijn gezonde natuurzouten waar behalve natriumchloride nog 84 andere mineralen en sporenelementen in zitten. Het is bekend dat we moeten oppassen met het eten van te veel zout. Door de groei van bewerkte voedingsmiddelen en het ruime aanbod is het relatief simpel om over de ADH van 6 gram heen te komen. Ieder lichaam heeft zout nodig, je kunt zelfs niet zonder zout. Wat alleen veel mensen niet weten is dat er een groot verschil zit tussen natuurlijk en bewerkt zout.

Gezond zout

Himalaya zout, Keltisch zout en zeezout zijn natuurlijke zouten die niet geraffineerd zijn. Wat zeezout betreft mag landzout ook zeezout heten, zelfs als het alleen uit natriumchloride bestaat. Let er dus goed op dat als je zout koopt, het geraffineerd zeezout is. In natuurlijk verkregen zout zitten allerlei mineralen en sporenelementen. Deze mineralen zitten er in kleine hoeveelheden in maar je hebt er ook maar een kleine hoeveelheid van nodig. Zout komt van nature voor samen met andere mineralen. Als je tafelzout eet zal dat zich in je lichaam gaan binden met mineralen, daardoor zou je meer mineralen tot je moeten nemen dan als je het niet eet.

Zout in je eten

Zout is een heerlijke toevoeging aan ons eten. Zonder zout zit er minder smaak aan voedingsproducten. Daarom doen fabrikanten grote hoeveelheden zout in voorverpakte voedingsproducten. In vrijwel elk verpakt product zit zout; maar dan wel de geraffineerde soort, die niet heel best is voor het lichaam omdat het natuurlijke mineralen onttrekt. Terwijl er in natuurlijk zout 84 verschillende soorten mineralen zitten.

Het verschil tussen Himalaya zout en tafelzout

Het is belangrijk om te weten dat zout en natrium niet hetzelfde is. Zout bestaat namelijk uit twee delen, natrium en chloride. Dit houd in dat zout 2,5 keer zo zwaar is als natrium. Je ziet altijd op verpakkingen staan hoeveel natrium er in een product zit, houdt er dan rekening mee dat de hoeveelheid zout dan 2,5 keer zoveel is. In Keltisch zeezout of Himalaya zout zit 90% natriumchloride en in tafelzout 99.9%. Bij Keltisch zeezout en Himalaya zout wordt de rest ingevuld door gezonde mineralen. Tafelzout daar in tegen is jodium en een antiklontenmiddel toegevoegd. Het is een geraffineerd product wat betekend dat alle goede stoffen eruit zijn door het verwerkingsproces.

De geneeskracht van zout

Dat teveel zout tot je nemen niet goed is weet ondertussen bijna iedereen, maar dat het ook geneeskracht bevat waarschijnlijk niet. Er zijn bewijzen dat zout en de mineralen in zeezout en Himalaya zout goed zijn tegen een aantal ziekten. Zout brengt je lichaam in harmonie waardoor je minder de neiging hebt om toe te geven aan verslavingen, denk aan roken, alcohol, koffie, suiker etc. Daarnaast zorgt het ervoor dat het afweersysteem van het lichaam wordt versterkt, het fysiologisch evenwicht bevorderd, de stofwisseling gestimuleerd, en het lichaam gezuiverd.

Tip: het is zonde om pure zoutsoorten te gebruiken bij het koken omdat waterhoudende zoutkristallen relatief snel oplossen. Je kunt ze daarom beter pas ná de bereiding over gerechten strooien.

himalaya zout gezond eerlijkereten

Op Eerlijkereten.nl vind je allerlei gerechten en weetjes over gezond eten. Het doel is om iedereen te introduceren met de mogelijkheid tot een gezonder, fitter en gelukkiger leven. Het kan zijn dat je bepaalde dingen niet mag eten vanwege allergieën, andere gezondheidsklachten hebt of gewoon energieker en vitaler door het leven wilt gaan. Dat doe je door bewuster met je eten om te gaan, weten wat je eet en natuurlijk genieten van (h)eerlijk eten!

Post a Comment

Lees vorig bericht:
ontbijtsmoothie dadels banaan amandel
Dromerige dadel ontbijtsmoothie

Een heerlijke start van de dag met deze gezonde ontbijtsmoothie met dadels en amandelen! Mijn dag voelt altijd een stuk...

Sluiten